Jongens, zullen we bier gaan brouwen?

Met deze vraag begon ons avontuur. Wil je het nuttige met het aangename verenigen, dan is bierbrouwen de perfecte hobby. En dus gingen we vol goede moed aan de slag.

Inkopen doen, heel veel inlezen en vooral maar gewoon proberen. Zo had het eerste biertje heel wat voeten in aarde. Tot een week of zes later hét moment: proeven! En uiteraard was ons 'Duvels Nat' het lekkerste biertje ooit. (tot we een aantal bieren later wel beter wisten)

 

Inmiddels zijn we vele biertjes verder en hebben we enorm veel geleerd. Vergistingsgraad, plato, eiwitrust, smackpacks, de technische termen vliegen om de oren. Maar waar we vooral goed in zijn geworden is écht lekker bier brouwen.

 

Daarom hebben we de zogenaamde stoute schoenen aangetrokken en hebben we ons ingeschreven bij de KvK om onze allerlekkerste bieren op de markt te kunnen zetten.

Ons vaste assortiment bestaat uit een blond (Groot Geschapen), dubbel (Dwars) en een tripel (Lamme Jan). Daarnaast hebben we altijd minimaal één special. Zo hebben we bijvoorbeeld een IPA en een Coffee Infused Russian Imperial Stout gebrouwen.

Receptontwikkeling speciaalbier in Barneveld

En die naam dan?

In Barneveld en omstreken leeft een verhaal, een hardnekkig gerucht over Jan van Schaffelaar. Deze Kabeljauwse ruiteraanvoerder, zo wordt gezegd, sprong op 16 juli 1482 van de Barneveldse kerktoren toen deze werd belegerd door zijn Hoekse tegenstanders. Op deze manier zou hij zijn collega soldaten, ook wel 'gesellen' geheten, hebben gered van een wisse dood.

Na zorgvuldig onderzoek hebben wij echter het ware verhaal ontrafeld.

 

Uit de overleveringen blijkt dat de Hoekse en Bataafse twisten op die zomerse dag in juli 1482 al lang waren bijgelegd en de beide partijen inmiddels beste vrienden waren geworden. Helaas voor onze Jan verloor hij in de kroeg een dobbelspelletje nadat hij onder invloed van een paar goede potten bier niet meer helemaal helder was. Als straf moest hij een rondje om de kerk lopen. Echter deden ze dat in die tijd niet op de grond, maar bovenop de toren.

 

Beschonken als hij was, heeft hij het rondje helaas niet gehaald. Aangezien hij nogal groot geschapen was, raakte hij halverwege uit balans en stortte naar beneden. Zijn Hoekse vrienden hebben nog geprobeerd hem op te vangen maar dat mocht niet baten. Zijn harnas was inmiddels zo plat als een dubbeltje.

 

Vandaar een ode aan Jan van Schaffelaar: "Het Platte Harnas"

 

Volg ons:

 

Contact opnemen?

 

Brouwerij Het Platte Harnas V.O.F. | van Zuijlen van Nieveltlaan 24 | 3771 AC Barneveld

E-mail: info@brouwerijhetplatteharnas.nl

Telefoon: 06-10265851

 

KvK -nummer: 69672180

BTW-nummer: NL857962760B01